Categorieën
Verhalen

Vertellers in Den Andel (persbericht)

Het Cultuurerf te Den Andel start op 25 maart met een reeks bijzondere vertelvoorstellingen. Telkens op de laatste zondag van de maand, te beginnen in maart en met een zomerstop in juli en augustus, treden verhalenvertellers op in de Vertelhut, één van de podia van het Cultuurerf.

De reeks wordt op 25 maart geopend door taalkunstenaar Marlijn Nijboer (Zuidhorn) en verteller Cis Harmse (Groningen), met een gezamenlijk vertelprogramma onder de titel ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat zit er aan jouw andere kant.’ De voorstelling kent twee thema’s, te weten ‘maskers’ en ‘de achterkant van de spiegel’, waarbinnen sproken en sprookjes voor jong en oud elkaar afwisselen.
De voorstelling in Den Andel bundelt het gezamenlijke enthousiasme van Marlijn en Cis voor sproken en sprookjes. Beiden vertellen al jarenlang verhalen. Cis ontdekte als kleuterleidster op de Vrije School de kracht van het vertellen van sprookjes. Ze vertelde ze graag en vaak en verbond zich daarbij altijd zelf met de inhoud. Cis breidde haar vertelkunst uit door zich gedurende een jaar aan de Vrije Hogeschool in Driebergen te verdiepen in spraakvorming en drama. ‘Sprookjes zijn voor mij de verhalen en avonturen van de ziel van mensen,’ aldus Cis. ‘De beelden vertellen een universeel verhaal van prinsen en koninginnen, maar ook van lelijke stiefmoeders, bergen en dalen. En altijd een goed einde.’
Marlijn begon haar ‘vertelcarrière’ 15 jaar geleden met een opleiding in Utrecht, waarbij het vertellen van verhalen ‘uit je eigen ziel’ centraal stond. De verhalen die zij vertelt, kennen altijd een diepere laag die door veel luisteraars herkend wordt. De vergelijking met sprookjes ligt voor de hand: in beide gevallen is sprake van universele thema’s die in het leven van veel mensen terug te vinden zijn. Het grote verschil met sprookjes is echter dat de sproken die Marlijn schrijft niet bevolkt worden door koningen en prinsen, maar uitsluitend door ‘gewone’ mensen. De naam ‘sproke’ is een verwijzing naar de ‘sproken’ (vertellingen) die in de middeleeuwen ‘ter leering ende vermaeck’ verteld werden. Marlijn vertelt haar verhalen het liefst op bijzondere plekken: langs de IJssel of de Drentse Aa, in een schaapskooi, op een heideveld, een dijk en nu op het Cultuurerf te Den Andel.
Marlijn Nijboer & Cis Harmse
De vertelvoorstelling op het Cultuurerf krijgt op 29 april een vervolg met een optreden van Akke Brouwer, voormalig stadsdichter van Dokkum. Op 29 mei is het woord aan Jelte van der Kooi, die onder de titel ‘Koffers vol woorden, een wereld vol verhalen’ vertellingen improviseert. In de laatste sessie voor de zomer, tijdens de Open Tuinen Tiendaagse op 24 juni, komt Jan Willems verhalen over de liefde, de natuur en de jacht. De kans bestaat dat Willems, die tevens valkenier is, zijn roofvogels laat uitvliegen over het Cultuurerf.
De vertelsessies, iedere laatste zondag van de maand, starten steeds om 15:00. De entree voor de eerste voorstelling op 25 maart bedraagt € 7,50 en is inclusief een consumptie bij binnenkomst. Het Cultuurerf is te vinden op het adres Kruisweg 6 te Den Andel. Vanwege de aard van de programmering is het raadzaam tijdig een kaartje te reserveren. Informatie daarover is te vinden op de internetagenda van het Cultuurerf, op cultuurerf.blogspot.com.
Den Andel, maart 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *