Categorieën
Verhalen

Stilstand en Vooruitgang – een amuse

Het was even voor kerst. Vanuit het noorden had een klauw van kou het vlakke land in zijn greep gevat, om voorlopig niet meer los te laten. Het groen en het zwart kreunden onder een dek van opgevroren sneeuw, gepolijst door een aanhoudende, klagende noordenwind.
 
Voortgestuwd door een ijzige hand onder jagende wolken zonder vlokken liep een ezel. Met gebogen hoofd sjokte hij over het kale land, de veldsneeuw verknisperend onder zijn hoeven.
 
Op zijn rug zat een man. Een oude man in een gekapte pij, het gelaat verstijfd. Blauwe tenen, bruine sandalen. Zijn gezicht kreeg rake slagen van de huilende winterwind, ook al reisden ze zuidwaarts. De reden daarvan was even logisch als vreemd: de man zat achterste voren op zijn dier. Hij zat wat voorover om zijn lijf te steunen, de handen op de heupen van de ezel.
 
De man keek ernstig, met zure rimpeltrekken om de mond. Een dikke laag witte rijp bedekte zijn kleed en zijn brauwen. Hij wiegde stijf op de gang van zijn ezel. Hij leek bevroren, vastgevroren op het dier, maar hij leefde.
 
Het gehele verhaal “Stilstand en Vooruitgang – een ontmoeting” zal op 16 december tweemaal worden voorgelezen tijdens de Arts & Crafts X-Mas Fair op Cultuurerf Andledon te Den Andel. Bezoek voor informatie over de fair – incluis informatie over het bonte zijprogramma – de website van het Cultuurerf.


Den Andel, december 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *