Categorieën
Verhalen

Koffers vol verhalen op Cultuurerf Den Andel

DEN ANDEL – Hij neemt koffers vol spullen mee, en laat het publiek daarin voorwerpen zoeken; hij laat ze daarover vertellen, en improviseert aan de hand van wat hij hoort ter plaatse een uniek verhaal. Dit alles staat te gebeuren op zondag 27 mei (Eerste Pinksterdag), als Jelte van der Kooi uit het Drentse Odoorn komt optreden in de Vertelhut van het Cultuurerf te Den Andel.
 
Verhalen vertellen van anderen is niets voor Jelte van der Kooi. Verhalen vertellen mét anderen daarentegen heeft zijn passie. Samen met de aanwezigen bouwt Van der Kooi aan een unieke vertelling. Zijn kracht ligt in improvisatie. “De voorwerpen die de aanwezigen uit de koffers halen, leiden bij degene die ze vindt tot herinneringen en beelden,” vertelt Van der Kooi. “Maar ook ik heb mijn herinneringen, en zo leggen we als het ware samen de fundamenten voor een verhaal, dat enig in zijn soort is.” De voorstelling heeft als naam gekregen De pionier – een koffervertelling. Van der Kooi: “Aan de hand van het materiaal dat ik bij me heb, gaan we pionieren. We gaan samen de wereld verkennen. Het wordt een interactief vertelfeest.”

Het is niet eenvoudig om Jelte van der Kooi met één enkel woord te duiden. De voormalige onderwijzer, geboren op Urk, is niet alleen verhalenverteller. Hij verzorgt ook workshops over verhalen schrijven en vertellen. Daarnaast schrijft hij poëzie, en heeft hij een roman op zijn naam staan: “Martin – 2-14 december 1975”, over een fictief personage dat als één van de gegijzelden betrokken raakt bij de treinkaping bij Wijster. Hij verzorgt communicatietrainingen, en is nog steeds bij het onderwijs betrokken als adviseur in het basisonderwijs. Hij houdt zich verder intensief bezig met activiteiten rondom leesbevordering, in welk verband hij ‘Meester Korneel’ in verhalen opvoert, en regelmatig zelf in Meester Korneels huid kruipt om verhalen te vertellen.

De voorstelling van Van der Kooi is de derde in een reeks ‘vertelsessies’ op het Cultuurerf te Den Andel. Deze sessies vinden iedere laatste zondag van de maand plaats, uitgezonderd de maanden juli en augustus. Op 24 juni, tijdens de Tuin en Kunst Tiendaagse, zal de laatste vertelvoorstelling van het seizoen plaatsvinden met een optreden van Jan Willems.

Jelte van der Kooi met koffers vol verhalen

De voorstelling van 27 mei start om 15:00. De toegang is niet gratis. Het Cultuurerf is te vinden op het adres Kruisweg 6 te Den Andel. Meer informatie over de voorstelling en de vele andere activiteiten van het Cultuurerf is te vinden op cultuurerf.blogspot.com.

Den Andel, mei 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *