Categorieën
Verhalen

Waddengoud!

Dichter Gritter nu ook Waddengoud gecertificeerd streekproduct

Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog met hun Waddengoud gecertificeerde vis als harder, zeebaars, garnalen en oesters of Waddengoud-catering Gekruid & Geroerd uit Houwerzijl die onder andere werkt met diverse cranberry- en duindoornproducten staan bekend om hun streekproducten. Vandaag heeft ook Erik Gritter uit Den Andel, beter bekend als dichter Gritter, het Waddengoud certificaat gekregen om de emotie van de Wadden die hij overbrengt via veel van zijn gedichten. De samenhang tussen de literaire teksten van Gritter en streekproducten is groot, en sterker dan hij op het eerste gezicht misschien lijkt.

De streekeigenheid en duurzaamheid zijn belangrijke overeenkomsten. Waar streekproducten onder het Waddengoud-keurmerk uit het Waddengebied komen, zo gaan gedichten van Gritter over dezelfde streek. “Vooral de natuur van het Lauwersmeer, dijklandschappen en de Waddeneilanden geven mij veel inspiratie. Middels poëzie kan ik de emotie die ik daarbij voel goed uiten en vertellen aan het publiek,” aldus Gritter.

De Groninger dichter houdt regelmatig natuurexcursies. Vorig jaar organiseerde hij samen met boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer Lauwersmeer een wandeltocht door het landschap van het Lauwersmeergebied. De boswachter vertelde feitelijk over de natuur en Gritter deed dat via poëzie. Ook dit jaar verwacht de dichter weer een aantal literaire wandelingen door de natuur van het Groninger kustlandschap te kunnen maken.

Ook Waddengoud-streekproducten hebben een duidelijke link met de natuur. Bijvoorbeeld de vissers vissen op harder en zeebaars volgens een oude jachtmethode. Al lopend en spetterend op het water proberen ze de scholen vissen in netten te jagen. Deze vismethode heeft weinig impact op de natuurlijke omgeving. Een respectvolle manier van omgaan met de natuur van de Waddenzee.

Op die manier zijn de literaire kunsten van Gritter met alle Waddengoud gecertificeerde bedrijven verbonden. Eerstvolgende optreden van Gritter is op 26 januari tijdens de Landelijke Gedichtendag in Leek waar hij een voordracht houdt.

Het certificeren van verschillende bedrijven in verschillende sectoren als streekproducten, toerisme, horeca en kunst & cultuur is erg belangrijk voor de Waddenstreek in het algemeen, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep. Pilat: “Doel van onze stichting is een duurzame economische ontwikkeling van de Waddenregio. Streekproducten hebben daar een grote rol in. Maar ook logiesverstrekkers, restaurants, fotografen, muzikanten, evenementen en nu ook dichters kunnen die rol invullen. Streekeigenheid en duurzaamheid in de bedrijfsvoering zijn daarbij een voorwaarde. En doordat Waddengoud de gecertificeerde producten en diensten promoot, gecertificeerde bedrijven uit verschillende sectoren steeds vaker gaan samenwerken en de naamsbekendheid van Waddengoud domweg groter wordt door meer in verscheidene sectoren actief te zijn, vinden steeds meer klanten hun weg naar deze typische waddenproducten en -diensten. Het Waddengebied als geheel en in al haar facetten zetten we hiermee op de kaart. En dat is goed voor de broze economie in de meeste delen van dit gebied.”
 
Persbericht 12 januari 2012, http://www.waddengoud.nl/
 
Den Andel, januari 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *