Categorieën
Geen categorie

Vertelhut: Fase Eén

Om op te bouwen, is het soms nodig af te breken. Zorgen voor een leegte, die ruimte creëert voor nieuwe ideeën. Zo zijn we begonnen aan de Eerste Fase van de Vertelhut, één van de ruimtes op ons Cultuurerf.

Buitenaanzicht van de Vertelhut-in-wording

De Vertelhut-in-afbraak-en-opbouw is één van de oudste delen van het Cultuurerf. De Hut heeft in het prille begin – zo’n dertig jaar geleden – dienst gedaan als woonkamer. Dat verklaart de relatieve afgewerktheid van de ruimte: houten vloer, hout aan de muren, ramen met vensterbanken. Nadat het huidige woonhuis was opgeleverd, is de Hut onderdeel geworden van een uitdijend schuurcomplex. In de tijd dat wij het erf gingen bewonen, bijna zes maanden geleden, deed de Hut dienst als Magazijnruimte. De kinderen wisten het zeker: het nieuwe huis had een eigen bouwmarkt.

Een vorig leven van de Vertelhut: stouwruimte

Schijnbaar eindeloos stonden de bakjes met ijzerwaren naast elkaar, achter elkaar en op elkaar, in een donkere kamer waarin het zonlicht zich met moeite binnenvocht.

Voormalige bouwmarkt

Met de blik op de toekomst, en het verstand op een laag pitje, heb ik het Schrijfwerk bij tijd en wijle onderbroken om de ruimte bakje voor bakje, plank voor plank en stelling voor stelling leeg te halen.

Magazijnruimte in afbraak

Bij het leeghalen ontstond plots het gevoel, dat de kamer een sfeervol onderdeel zou kunnen worden van het Cultuurerf. Al het hout van de vloer en de wanden straalden het beeld uit van een archetypische boswachterswoning: diep verscholen in het bos, geweien aan de muur, een jachtgeweer in de hoek. De kachel aan, dicht bijeen, en luisteren naar verhalen.

Bijna leeg…

Nu laten we de geweitjes en het schiettuig waarschijnlijk schieten, maar de verhalen van de vertellers zullen komen.

Leeg!

Als het weer het toelaat, verdraagt het vertellen ongetwijfeld een flakkerend vuurtje…

De haard staat reeds paraat

En na Fase Eén komt… Fase Twee! Dat betekent onder meer de vloer schuren en lakken, de balken, kozijnen en deuren verven, de muur opknappen en de verlichting aanpassen. Daarna op naar Fase Drie: het in bedrijf nemen!

Inderdaad: de blik op de toekomst, het verstand op een laag pitje.

Den Andel, december 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *