Categorieën
Geen categorie

Natuur en poëzie: een bijzondere combinatie (persbericht)

Schrijver/dichter Gritter en boswachter Jan Willems blikken met tevredenheid terug op het project ‘Zinnen Verzetten’. Onder deze titel organiseerde de dichter samen met Staatsbosbeheer Lauwersmeer excursies waarin natuur en poëzie op een bijzondere manier werden verknoopt. De wandelingen trokken bijna zeventig deelnemers, verdeeld over vier excursies.
LAUWERSOOG/DEN ANDEL – De tochten werden gehouden in het Nationaal Park Lauwersmeer, en startten telkens in het nieuwe activiteitencentrum ‘De Bosschuur’. Na een ontvangst met koffie en thee vroeg Gritter de aandacht met een openingsgedicht, waarna hij en de boswachter de deelnemers over de Ballastplaat loodsten. Tijdens de wandelingen vertelde Willems over de ontwikkelingen van het natuurgebied door de jaren heen. Van de afsluiting van de Lauwerszee, in 1969, tot het heden, waarin hard wordt gewerkt om het open karakter van het Lauwersmeergebied te behouden.
Tijdens de wandelingen droeg Gritter poëzie voor, waarin hij zijn impressies gaf van het verleden, heden en toekomst van het unieke natuurgebied. Het ene moment lyrisch, het andere moment beschouwend. Zo ontstond een verrassende combinatie van natuurfeiten en persoonlijke beleving. Toevallig was dat Gritter tijdens de gedichtencyclus de wolf oproept om naar Nederland te komen. En prompt liet één zich zien, in natuurgebied de Gelderse Poort.
Gritter tussen de Parnassia
De combinatie natuur en poëzie smaakt zowel volgens de boswachter als de dichter naar meer. Beiden sluiten niet uit, dat de excursie volgend jaar weer gehouden gaat worden. Tot die tijd werpt de dichter zich op nieuwe voordrachtprojecten. Zo treedt hij op 30 september op in Galerie Forma Aktua (Groningen) tijdens een foto/poëzieavond, georganiseerd rondom het fotografiefestival Noorderlicht. In de zomer van 2012 hoopt hij het project “Dichters op het Erf” in Den Andel te realiseren, waarbij een tiental dichters in zijn ruime, landelijk gelegen tuin hun poëzie gaan voodragen, afgewisseld door lichte muziek.
Den Andel, september 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *