De vier dichters uit Zuidhorn die afgelopen vrijdag (11 maart) een poëzieavond hadden georganiseerd in hun eigen dorp, kunnen tevreden terugkijken. Ongeveer tachtig mensen waren afgekomen op deze bijzondere gebeurtenis, opgezet door de dichters Remco Ekkers, Gritter, Meindert Talma en Willem Tjebbe Oostenbrink en uitgevoerd in de sfeervolle bovenzaal van Hotel In ‘t Holt. Het programma, aan elkaar gepraat door Anne Postma en van muzikale afwisseling voorzien door de tweemansband PUR, kende een grote diversiteit waardoor een ieder aan zijn trekken kwam. Oostenbrink droeg herkenbare landschapspoëzie voor in het Westerkwartiers, die ook door bezoekers die de streektaal niet machtig waren goed werd gewaardeerd. Talma begeleidde humorvolle gedichten uit zijn onlangs verschenen bundel ‘Laat het orgel jammeren’ met een synthesizer en een ratelende Harmophone.
Meindert Talma (foto: W.T. Oostenbrink)
Gritter richtte zich op Lauwersmeerpoëzie uit de cyclus ‘Zinnen verzetten’, en liet in het tweede uur een aantal ‘gekleurde gedichten’ horen. Hij liet het publiek een kleur kiezen, waarbij hij vervolgens een passend gedicht zocht om voor te dragen. Ekkers overtuigde met sfeervolle poëzie, deels gerelateerd aan Zuidhorn. Zo verhaalde hij op ontroerende wijze over het graf van de bekende dichter C.O. Jellema, die de nodige banden had met Zuidhorn.
Remco Ekkers (foto: W.T. Oostenbrink)
De avond werd afgesloten met een kruisvoordracht, waarbij Oostenbrink werk van Gritter had vertaald, en andersom. Verschillen in klank en taal kwamen zo goed aan het licht. Op het allerlaatst droegen de dichters elk nog een gedicht voor, speciaal geschreven over het motto van de avond: Het heft in handen. In de themagedichten uitten de Zuidhorner dichters hun bezorgdheid over de bezuinigingen in de kunstensector. ‘Dichters raakt het niet/zij vinden hun weg wel,’ dichtte Ekkers. ‘De poëzie kruipt waar zij/niet gaan mag, lopen kan.’ Maar het zijn uiteindelijk de kinderen die de dupe worden van de verschraling, zo was Ekkers’ boodschap, omdat zij de kans mis lopen om in aanraking te komen met kunst en cultuur.
Gritter (foto: W.T. Oostenbrink)
De poëzieavond smaakte naar meer. In de pauze en na afloop werd regelmatig door bezoekers de wens geuit om jaarlijks een poëzieavond in het dorp te organiseren. ‘Als bezoekersaantallen inderdaad maatgevend worden in de sector cultuur,’ zo redeneerde presentator Postma, ‘dan moet een geldelijke bijdrage van de overheid volgend jaar zeker tot de mogelijkheden behoren.’
Zuidhorn, maart 2011